Miért félünk a magas vérnyomástól?

A magas vérnyomás kezdeti időkben fejfájás formájában jelentkezhet - legyen az tompa fejfájás, lüktető halántéktáji fejfájás - vagy akár koncentrációvesztést és szédülést is tapasztalhatunk. Ezek mind-mind a magas vérnyomás jelei lehetnek, de talán nem tűnnek elég komoly problémának ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk. Emiatt jellemzően nem foglalkozunk vele, fájdalomcsillapítókkal tompítjuk a kellemetlen tüneteket és csak akkor keressük fel háziorvosunkat, amikor már nagyobb a baj (további információkért kattints ide!)Fontos a megelőzés és jó tudni, hogy természetes módon is szabályozható a vérnyomás.

Koreai kutatók a 90-es évek végén tanulmányozták a ginzeng vérnyomásra és erekre gyakorolt hatását. Kezdetben állatok szisztolés vérnyomását és pulzusszámát monitorozták. A kutatás bebizonyította, hogy a szisztolés vérnyomást csökkentette a koreai ginzeng szaponinja (100mg/kg). Ez a folyamat azért következik be, mert a ginzeng elősegíti a nitrogén-monoxid termelődését, mely értágító hatású.
 

Wikipédia

 

***VÉRNYOMÁS: Az aorta és közvetlen ágai rugalmas (elasztikus) típusú artériák. Ezek a szív összehúzódásakor kitágulnak, és tárolják a szív összehúzódásából eredő energiát: szélkazán funkció. A szív elernyedésekor a vérnyomást ezeknek az ereknek a rugalmassága tartja fenn. Így alakul ki a vérnyomás két értéke a (szisztolés) és (diasztolés) vérnyomás. (Jelölése: szisztolés/diasztolés és az alkalmazott mértékrendszer pl. 120/80 Hgmm.) A diasztolés érték emelkedése inkább a magas vérnyomás betegség jellemzője, míg a szisztolés és diasztolés érték közötti különbség növekedése - egyéb okokat (pl. billentyűelégtelenség) mellőzve - az erek rugalmasságának csökkenésére utal (idős kori érelmeszesedés).*** Forrás: Wikipédia

2016-ban Dél-Koreában végzett tudományos kísérletben a ginzeng egyik hatóanyagát, az Rg3 ginzenozid hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, hogy a koreai ginseng kedvező hatást gyakorol a vérnyomás-szabályozásra, így természetes módon tud segíteni a vérnyomás beállításában.

Egy másik 2016-os koreai tanulmány szerint kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatot végeztek (olyan kísérletet, melynek során sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban résztvevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót kapott.) A résztvevők naponta 10 kapszulát fogyasztottak, amely 5g vörös ginzenget vagy placebót tartalmazott. 12 hét elteltével a vörös ginzenget fogyasztó résztvevőknél vérnyomás csökkenést tapasztaltak (szisztolés és diasztolés vérnyomás átlagosan 6,5 és 5,0 Hgmm-es csökkenést mutatott). Nagyon fontos megjegyezni, hogy minden kutatás alkalmával magas hatóanyag-tartalmú 6 éves ginseng növényt használtak ami Koreában termett! Hogy miért fontos ezt itt olvashatod, klikk ide!

Egy másik koreai klinikai vizsgálat alkalmával 8 hetes ginzeng fogyasztás (4,5 g / nap) hatását figyelték meg a résztvevőkön 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozással. 26 résztvevőnek hipertónia (magas vérnyomás) esetén a 24 órás átlagos szisztolés vérnyomása szignifikánsan csökkent (p = 0,03), míg a diasztolés vérnyomása csökkenést mutatott (p = 0.17). A vérnyomás csökkenést nappali (reggel 8 és este 6 óra között) és hajnalban (hajlani 5:00-7:00 között) időszakban figyelték meg.

Ginzeng, a természetes vérnyomáscsökkentő

MEGOSZTÁS

  •  
  •  
  •  

"Egészség megőrzés - Koreai Ginzeng kivonattalAz egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi" - mondta egykoron a német filozófus, Arthur Schopenhauer. Örök igazság, hiszen az egészségünk romlása életünk minden területére hatással tud lenni. Ezért kiemelten fontos a megelőzés vagy egészségügyi panasz esetén a tünetek enyhítése, valamint a kiváltó okok megszűntetése. A jó minőségű legalább 6 éves növényből készült ginzeng készítmények segítik a normális vérnyomás kialakulását (természetes vérnyomáscsökkentő, alacsony vérnyomás esetén vérnyomásnövelő hatású), ezért mellékhatások nélkül tud segíteni.

A magas vérnyomás sajnálatos módon manapság népbetegségnek számít és számos kellemetlenséget okozhat. A kezdeti időkben fejfájás formájában jelentkezhet - legyen az tompa fejfájás, lüktető halántéktáji fejfájás - vagy akár koncentrációvesztést és szédülést is tapasztalhatunk. Ezek mind intő jelei lehetnek a magas vérnyomásnak, de talán nem elég komoly problémák ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk. Ezért sokan elbagatellizálják és csak akkor keresik fel háziorvosukat, amikor már nagyobb a baj. 

Egy olyan betegség mint a magas vérnyomás egészséges életmód és táplálkozás esetén igen ritka. A ginzeng csökkenti ugyan a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, azonban érdemes az orvos tanácsát kikérni ha abba akarjuk hagyni a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését. Sajnos a  magas vérnyomás kezelése még mindig rendkívül sok embert érint Magyarországon. Remélhetőleg az olyan cikkek mint ez is segítik megtalálni a legmegfelelőbb módszert a vérnyomás helyreállítására.

Figyeljünk oda testünk jelzéseire!

Magas vérnyomás szövődményei - Koreaiginseng.huNe várjuk meg, amíg komolyabb tüneteket észlelünk, hanem figyeljünk oda testünk apróbb jelzéseire (rendszeres fejfájás, látás problémák, hányinger, szédülés, stb.). Mérjünk rendszeresen vérnyomást, amennyiben a fenti tüneteket észleljük! Nem árt tisztában lenni azzal, hogy bizonyos életmódok, szokások növelik a magas vérnyomás kockázatát, úgy mint a túlsúly és a dohányzás. A magas vérnyomás korai szövődménye az érfalak sérülését idézheti elő. Ám a hosszú időn át kezeletlen magas vérnyomás szövődményei az agyvérzés (stroke), látás romlás, illetve látásvesztés, szívelégtelenség, szívroham, vesekárosodás és szexuális zavarok.

Tegyél egészséged megőrzéséért és előzd meg a bajt! Számos lehetőség közül mi egy természetes vérnyomás csökkentő hatással járó megoldást javaslunk, mely esetlegesen lassabban, lágyabban fejti ki a hatását, viszont mellékhatásoktól mentes. A ginzeng általánosan a vérkeringést optimalizálja, ezért ott fejti ki a pozitív hatását, ahol elakadás és probléma található. Nagyon fontos kiemelni a felhasználni kívánt ginzeng minőségét! A ginzengben lévő aktív hatóanyagok, a ginzenozidok megfelelő mennyiségben azon ginseng termékekben találhatóak meg, amelyek legalább 6 éves növényből készültek! Mindig nézzük meg, olvassuk el a csomagolást és a tájékoztatást, mert az Európában forgalomban lévő ginzeng tartalmú termékek jelentős része silány minőségű, 1-2 éves növényből készül. Ezen termékek aktív hatóanyagtartalma igen csekély (ez az oka, hogy nem tüntetik fel a csomagoláson a hatóanyag mennyiséget, csupán azt hány mg ginzenget tartalmaz). A prémium minőségű ginseng termesztéséről itt olvashatsz, kattints ide!

A ginzeng antioxidáns, vazorelaxációs, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású. Továbbá, a ginzeng is széles körben használatos a szív-és érrendszeri kockázati tényezők kezelésére, mint például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A ginzengről és ginzenozidokról bebizonyosodott, hogy javítják a koszorúér véráramlását. A ginzeng és a ginzenozidok elsődleges szerepet játszanak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Mint korábban látható volt, a ginzeng és a ginzenozidok jelentős hatásokat mutattak a szív-és érrendszeri betegségek tekintetében az ROS kialakulás gátlása, az NO generáció stimulációja, a vazomotoros tónus javítása, a vérkeringés javítása, és a lipid profil javítása révén.

Ha szeretnél a ginzengről komoly tudományos anyagot olvasni kattints ide!

 

Forrás: koreaiginseng.hu, 2020-10-15 16:22